Omlet ziołowy z mozarella, ricottą, pomidorami i szynką
prosciutto
Składniki:
Jajka – 3 sztuki
Mleko – 2 łyżki
Mąka – 2 łyżki
Mozarella – 1 kulka
Ricotta – 3 łyżki
Pomidory – 2 sztuki
Szynka prosciutto – 3 plastry
Świeży rozmaryn i bazylia
Sól, pieprz
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Wykonanie:
Jajka ubijam delikatnie z mlekiem, solą i pieprzem.
Następnie dodajemy mąkę, świeże zioła i całość mieszamy. Masę wylewamy na
rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy
wierzch omletu będzie już delikatnie „ścięty” układamy na nim plastry mozarelli
i pomidora – na zmianę. Środek omletu smarujemy ricottą i układamy pomidory.
Patelnię przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty, tak aby ser mógł się delikatnie
roztopić, a następnie układamy na wierzch omletu kawałki szynki prosciutto.
Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz