sobota, 26 września 2015

Omlet caprese

Omlet ziołowy z mozarella, ricottą, pomidorami i szynką prosciutto



Składniki:

Jajka – 3 sztuki
Mleko – 2 łyżki
Mąka – 2 łyżki
Mozarella – 1 kulka
Ricotta – 3 łyżki
Pomidory – 2 sztuki
Szynka prosciutto – 3 plastry
Świeży rozmaryn i bazylia
Sól, pieprz
Olej rzepakowy – 1 łyżka

Wykonanie:

Jajka ubijam delikatnie z mlekiem, solą i pieprzem. Następnie dodajemy mąkę, świeże zioła i całość mieszamy. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy wierzch omletu będzie już delikatnie „ścięty” układamy na nim plastry mozarelli i pomidora – na zmianę. Środek omletu smarujemy ricottą i układamy pomidory. Patelnię przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty, tak aby ser mógł się delikatnie roztopić, a następnie układamy na wierzch omletu kawałki szynki prosciutto. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.