Pierogi ruskie
Składniki - ciasto:
1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda
Składniki - farsz:
500g sera twarogowego półtłustego
lub tłustego
1 cebula
5-6 dużych ziemniaków
Wykonanie – farsz:
Cebule kroimy w drobną kostkę i
podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek.
Ziemniaki gotujemy w osolonej
wodzie.
Do ugotowanych ziemniaków
dodajemy ser i cebulę i całość mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy
ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę
i zagniatamy ciasto – musi mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy
(delikatnie podsypujemy mąką żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm.
Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i sklejamy.
Gotujemy w osolonej wodzie i
podajemy z roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką albo boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz