środa, 30 września 2015

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie



Składniki - ciasto:

1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda

Składniki - farsz:

500g sera twarogowego półtłustego lub tłustego
1 cebula
5-6 dużych ziemniaków

Wykonanie – farsz:
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Do ugotowanych ziemniaków dodajemy ser i cebulę i całość mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy ciasto – mąkę mieszamy z solą, oliwą i żółtkiem. Dodajemy stopniowo letnią wodę i zagniatamy ciasto – musi mieć odpowiednią konsystencję.
Następnie ciasto rozwałkowujemy (delikatnie podsypujemy mąką żeby się nie przyklejało) na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i sklejamy.

Gotujemy w osolonej wodzie i podajemy z roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką albo boczkiem.