czwartek, 1 października 2015

Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami i ziołami



Składniki:
Mąka pszenna – 300g
Woda  – 100ml
Drożdże – 20g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Oliwki – 15 – 20 sztuk
Ulubione zioła suszone np. oregano


Wykonanie:

Przygotowanie focacci zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę i łączymy ją z oliwą i ziołami. Następnie dodajemy zaczyn i całość wyrabiamy, aż ciasto zacznie „odchodzić od ręki”. Aby ułatwić sobie pracę, można ciasto wyrabiać przy pomocy robota kuchennego. W razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie – podsypujemy mąką, a gdy będzie zbyt twarde – dolewamy wody. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta podłużny bochenek i układamy na jego powierzchni oliwki.

Odstawiamy ciasto na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut.