Focaccia z oliwkami i ziołami
Składniki:
Mąka pszenna – 300g
Woda – 100ml
Drożdże – 20g
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – szczypta
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Oliwki – 15 – 20 sztuk
Ulubione zioła suszone np.
oregano
Wykonanie:
Przygotowanie focacci zaczynamy
od zrobienia zaczynu. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i
soli. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę i
łączymy ją z oliwą i ziołami. Następnie dodajemy zaczyn i całość wyrabiamy, aż
ciasto zacznie „odchodzić od ręki”. Aby ułatwić sobie pracę, można ciasto
wyrabiać przy pomocy robota kuchennego. W razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie
– podsypujemy mąką, a gdy będzie zbyt twarde – dolewamy wody. Ciasto odstawiamy
na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta podłużny
bochenek i układamy na jego powierzchni oliwki.
Odstawiamy ciasto na kolejne pół
godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy je w 180 stopniach przez około
20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz