piątek, 2 października 2015

Bakłażan z pastą tahini i granatem

Bakłażan z pastą tahini i granatem



Składniki – 2 porcje:

Bakłażan – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
Sól, zathar

Składniki – sos:
Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki
Miód – 1 łyżeczka
Czosnek – 1 ząbek
Jogurt naturalny gęsty – 3 łyżki
Granat – 1 sztuka
Natka pietruszki

Wykonanie  - bakłażan:

Bakłażana umyć, osuszyć i przekroić na pół. Każdą połówkę bakłażana ponacinać „w kratę”, uważając, aby nie przeciąć skórki. Każdą połówkę bakłażana posypać solą, przyprawą zathar i polać oliwą z oliwek.
Bakłażany piec w piekarniku przez 30-40 minut w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Następnie przez 10 minut włączyć funkcję grilla.

Wykonanie – sos:

Pastę sezamową wymieszać z miodem i jogurtem. Dodać drobno posiekany czosnek.
Upieczone połówki bakłażana posmarować sosem, posypać granatem i posiekaną natką pietruszki.