Bakłażan z pastą tahini i granatem
Składniki – 2 porcje:
Bakłażan – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
Sól, zathar
Składniki – sos:
Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki
Miód – 1 łyżeczka
Czosnek – 1 ząbek
Jogurt naturalny gęsty – 3 łyżki
Granat – 1 sztuka
Natka pietruszki
Wykonanie - bakłażan:
Bakłażana umyć, osuszyć i przekroić na pół. Każdą połówkę
bakłażana ponacinać „w kratę”, uważając, aby nie przeciąć skórki. Każdą połówkę
bakłażana posypać solą, przyprawą zathar i polać oliwą z oliwek.
Bakłażany piec w piekarniku przez 30-40 minut w 180
stopniach z funkcją termoobiegu. Następnie przez 10 minut włączyć funkcję
grilla.
Wykonanie – sos:
Pastę sezamową wymieszać z miodem i jogurtem. Dodać drobno
posiekany czosnek.
Upieczone połówki bakłażana posmarować sosem, posypać granatem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz