sobota, 3 października 2015

Libański kurczak z ryżem i orzechami

Libański kurczak z ryżem



Składniki – 2 porcje:

Pałki kurczaka – 6 sztuk
Ryż – 120g
Oliwki – 10 sztuk
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Orzechy: nerkowe, migdały – 2 garści
Sól, pieprz, zathar, cynamon
Oliwa z oliwek
Cukinia – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Natka pietruszki

Wykonanie:

Pałki kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Odstawiamy na minimum 2h do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy na niej kurczaka, czosnek
i cebulę ( nie obieramy ich ze skóry).

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nie ryż wymieszamy z 1 łyżeczką zatharu. Następnie układamy na ryżu warzywa – cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, podsmażony czosnek, cebulę i pałki kurczaka. Dodajemy oliwki i całość posypujemy orzechami i solą.
Do naczynia wlewamy pół szklanki wody lub wywaru warzywnego.
Pieczemy przez 45 minuty w 180 stopniach z funkcją termoobiegu, a następnie przez 10-15 minut
z funkcją grillowania.


Całość przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki i prażonymi migdałami.