Libański kurczak z ryżem
Składniki – 2 porcje:
Pałki kurczaka – 6 sztuk
Ryż – 120g
Oliwki – 10 sztuk
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Orzechy: nerkowe, migdały – 2 garści
Sól, pieprz, zathar, cynamon
Oliwa z oliwek
Cukinia – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Natka pietruszki
Wykonanie:
Pałki kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami.
Odstawiamy na minimum 2h do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni
i podsmażamy na niej kurczaka, czosnek
i cebulę ( nie obieramy ich ze skóry).
i cebulę ( nie obieramy ich ze skóry).
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy
na nie ryż wymieszamy z 1 łyżeczką zatharu. Następnie układamy na ryżu warzywa –
cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, podsmażony czosnek, cebulę i pałki
kurczaka. Dodajemy oliwki i całość posypujemy orzechami i solą.
Do naczynia wlewamy pół szklanki wody lub wywaru warzywnego.
Do naczynia wlewamy pół szklanki wody lub wywaru warzywnego.
Pieczemy przez 45 minuty w 180 stopniach z funkcją termoobiegu,
a następnie przez 10-15 minut
z funkcją grillowania.
z funkcją grillowania.
Całość przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki i
prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz