niedziela, 4 października 2015

Tiramisu orzechowe



Tiramisu z mixem orzechowym crunchy





Składniki:

Żółtka – 6 sztuk
Serek mascarpone – 500g
Cukier puder – 4 łyżki
Likier np. kawowy – 2-3 łyżki
Zaparzona kawa – ½ filiżanki
Podłużne biszkopty – ilość zależy od wielkości użytego naczynia
Kakao – 2 łyżeczki
+ maliny do dekoracji

Wykonanie:

Żółtka trzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo i powoli dodawać serek mascarpone. Bardzo ważne jest, aby powoli, ręcznie (NIE MIKSEREM) rozcierać serem z żółtkami. Pod koniec, kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać alkohol i mix orzechowy crunchy Primavika
W dowolnym naczyniu układać warstwowo: krem- namoczone w ostudzonej kawie biszkopty – krem. Całość posypać kakao.
Odstawić do lodówki na minimum 2h. Podawać schłodzone.