Czekoladowe cantuccini
Składniki:
Mąka pszenna – 350g
Cukier puder – 200g
Cukier kryształ – 50g
Czekolada Toblerone – 1 tabliczka 100g
Migdały w całości, bez skórki – 100g
Jajka – 3 sztuki
Sól – szczypta
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodą oczyszczoną i jajkami.
Dodajemy roztopioną czekoladę
i obrane migdały. Zagniatamy ciasto (jest dość lepkie) i formujemy z niego podłużny wałek.
i obrane migdały. Zagniatamy ciasto (jest dość lepkie) i formujemy z niego podłużny wałek.
Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 25 minut.
Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika na 15 minut, czekamy
aż ostygnie i kroimy na 1cm paski (pod skosem).
Pokrojone paski ciasta układamy na kratce i pieczemy przez
10-15 minut w 160 stopniach z funkcją termoobiegu. Po 15 minutach, wyłączamy
piekarnik, ale ciastka pozostawiamy w nim jeszcze na kolejne 10 minut.
Tak upieczone ciasteczka można przechowywać w zamkniętym słoiku lub puszce nawet przez kilka miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz