środa, 7 października 2015

Ravioli szpinakowe z dynią, szpinakiem i orzechami włoskimi



Szpinakowe ravioli z dynią, szpinakiem i orzechami włoskimi




Składniki – ciasto:

Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 4 sztuki
Oliwa Olitalia – 2 łyżki
Sól – 1 łyżeczka
Szpinak duszony – 4 łyżki
Woda

Składniki – farsz:

Ser ricotta – 250g
Ser parmezan – 50g + 20g do posypania jako dekoracja
Puree z dyni – 100g
Szpinak – 150g
Gorgonzola – 3 łyżki
Orzechy włoskie – 1 szklanka
Sól, pieprz, czosnek, ostra papryka
+ oliwa

Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać do miski i połączyć z solą, oliwą i żółtkami. Dodać duszony, drobno posiekany szpinak. Wymieszać wszystkie składniki i zagniatać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i delikatnie podsypywać mąką.

Wykonanie – farsz:

Ćwiartkę dyni obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i piec w piekarniku przez 30 minut. Szpinak umyć, osuszyć i poddusić na oliwie z oliwek. Dynię zmiksować na puree i wymieszać ze szpinakiem. Orzechy włoskie zmielić lub zmiksować i dodać do farszu. Parmezan potrzeć na drobnych oczkach, dodać do ricotty, gorgonzoli i wymieszać z puree. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką.
Rozwałkowane ciasto podzielić na paski. Na każdym pasku, w odstępach 3-4 cm, układać kuleczki farszu. Następnie płat ciasta z farszem przykryć kolejnym płatem i dokładnie posklejać. Przy pomocy wykrojnika do ravioli lub radełka wycinać ravioli. Bardzo ważne jest, aby każdy brzeg ravioli był dobrze sklejony. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane ravioli polać oliwą z oliwek i posypać tartym parmezanem.