Szpinakowe ravioli z dynią, szpinakiem i orzechami włoskimi
Składniki – ciasto:
Mąka pszenna –
500g
Żółtko jaja – 4
sztuki
Oliwa Olitalia – 2 łyżki
Sól – 1
łyżeczka
Szpinak duszony
– 4 łyżki
Woda
Składniki – farsz:
Ser ricotta –
250g
Ser parmezan –
50g + 20g do posypania jako dekoracja
Puree z dyni –
100g
Szpinak – 150g
Gorgonzola – 3 łyżki
Orzechy włoskie
– 1 szklanka
Sól, pieprz,
czosnek, ostra papryka
+ oliwa
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać
do miski i połączyć z solą, oliwą i żółtkami. Dodać duszony, drobno posiekany
szpinak. Wymieszać wszystkie składniki i zagniatać ciasto, stopniowo dodając
letnią wodę. Zagnieść ciasto.
Ciasto
rozwałkować na cienki placek i delikatnie podsypywać mąką.
Wykonanie – farsz:
Ćwiartkę dyni
obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i piec w
piekarniku przez 30 minut. Szpinak umyć, osuszyć i poddusić na oliwie z oliwek.
Dynię zmiksować na puree i wymieszać ze szpinakiem. Orzechy włoskie zmielić lub
zmiksować i dodać do farszu. Parmezan potrzeć na drobnych oczkach, dodać do
ricotty, gorgonzoli i wymieszać z puree. Całość doprawić do smaku solą,
pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką.
Rozwałkowane
ciasto podzielić na paski. Na każdym pasku, w odstępach 3-4 cm, układać
kuleczki farszu. Następnie płat ciasta z farszem przykryć kolejnym płatem i
dokładnie posklejać. Przy pomocy wykrojnika do ravioli lub radełka wycinać
ravioli. Bardzo ważne jest, aby każdy brzeg ravioli był dobrze sklejony. Ravioli
gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz