czwartek, 8 października 2015

Burgery z łososiem i szpinakiem



Burgery z łososiem, szpinakiem i pesto bazyliowym



Składniki – 1 porcja:

Łosoś filet – 150g
Bułka ciabatta – 1 sztuka
Szpinak baby – 2 szklanki
Suszone pomidory – 3 sztuki
Ser parmezan – 2-3 plastry
Pesto bazyliowe – 2 łyżeczki
Czosnek, oliwa, sól, pieprz

Składniki - frytki: 

Ziemniaki - 3 sztuki
Czarnuszka - 2 łyżeczki
Oliwa - 1 łyżka


Wykonanie:

Szpinak umyć, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Do szpinaku dodać posiekany 1 ząbek czosnku, posiekane suszone pomidory i doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć przez 3-4 minuty.
W tym czasie doprawić łososia i piec go przez 15 minut w 180 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu.
Bułkę wstawić do piekarnika na ostatnie 3 minuty przed wyjęciem łososia, tak aby była ciepła,
a następnie przekroić ją na pół.
Na dolną część bułki ułożyć ciepły szpinak, łososia, plastry parmezanu i posmarować pesto.

Wykonanie - frytki:

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w paski. Doprawić solą i wymieszać z oliwą z oliwek i czarnuszką. Piec przez 45 minut w 180 stopniach.
Burgery podawać z domowymi frytkami.