Paella de mariscos
Składniki – 4 porcje:
Ryż do paelli – 400g
Czosnek – 2 ząbki
Cebula – 1 sztuka
Pomidor – 1 sztuka
Wywar rybny lub z owoców morza – 1 litr
Krewetki – 20 sztuk
Kalmary – 5-6 sztuk
Małże w skorupkach – 10 sztuk
Małże bez skorupek – 20 sztuk
Karczochy – 3-4 sztuki
Szafran, sól, pieprz, papryka wędzona
Marchew – 2 sztuki
Seler naciowy – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Zielony groszek mrożony (opcjonalnie) – 1 szklanka
Cytryna, natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Przygotowanie paelli należy rozpocząć od ugotowania bulionu z
użyciem skorupek z obranych krewetek, skorupek małży, marchewek, selera
naciowego i cebuli. Pod koniec gotowania bulionu dodajemy do niego sól, szczyptę
wędzonej papryki i 2 nitki szafranu.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę,
czosnek i posiekane, obrane ze skóry pomidory. Gdy składniki będą gotowe
dodajemy ryż i smażymy go przez 2-3 minuty.
Po tym czasie ryż doprawiamy wędzoną papryką, szafranem
(rozgniecionym w moździerzu lub sproszkowanym) zalewamy bulionem, sprawdzamy
czy wszystkie nasiona są przykryte bulionem
i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie już prawie cały bulion układamy na nim kalmary
i małże oraz połówki karczochów, a następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie już prawie cały bulion układamy na nim kalmary
i małże oraz połówki karczochów, a następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz