niedziela, 11 października 2015

Hiszpańska paella de mariscos



Paella de mariscos




Składniki – 4  porcje:

Ryż do paelli – 400g
Czosnek – 2 ząbki
Cebula – 1 sztuka
Pomidor – 1 sztuka
Wywar rybny lub z owoców morza – 1 litr
Krewetki – 20 sztuk
Kalmary – 5-6 sztuk
Małże w skorupkach – 10 sztuk
Małże bez skorupek – 20 sztuk
Karczochy – 3-4 sztuki
Szafran, sól, pieprz, papryka wędzona
Marchew – 2 sztuki
Seler naciowy – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Zielony groszek mrożony (opcjonalnie) – 1 szklanka
Cytryna, natka pietruszki do dekoracji


Wykonanie:

Przygotowanie paelli należy rozpocząć od ugotowania bulionu z użyciem skorupek z obranych krewetek, skorupek małży, marchewek, selera naciowego i cebuli. Pod koniec gotowania bulionu dodajemy do niego sól, szczyptę wędzonej papryki i 2 nitki szafranu.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i posiekane, obrane ze skóry pomidory. Gdy składniki będą gotowe dodajemy ryż i smażymy go przez 2-3 minuty.
Po tym czasie ryż doprawiamy wędzoną papryką, szafranem (rozgniecionym w moździerzu lub sproszkowanym) zalewamy bulionem, sprawdzamy czy wszystkie nasiona są przykryte bulionem
i gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż wchłonie już prawie cały bulion układamy na nim kalmary
i małże oraz połówki karczochów, a następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
W tym samym czasie, na drugiej patelni podsmażamy krewetki – 2-3 minuty z każdej strony. Następnie usmażone krewetki układamy na ryżu i posypujemy posiekaną natką pietruszki i zielonym groszkiem. Całość odstawiamy na 10 minut pod przykryciem przed podaniem, tak aby wszystkie smaki się „połączyły”.