poniedziałek, 12 października 2015

Tarta francuska z porem, figą i kozim serem

Tarta z porem, figami i kozim serem



Składniki:

Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Salami – 15 plasterków
Figi – 3 sztuki
Por – 1 sztuka
Jajka – 3 sztuki
Śmietana 12% - 100g
Jogurt naturalny – 100g
Śmietana 30% - 50g
Cebulka dymka – 3 sztuki
Kozi ser – 200g
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Oliwa – 1 łyżka
Masło do posmarowania formy do tarty

Wykonanie:

Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę salami i cebulkę dymkę. Następnie dodajemy pokrojonego pora i całość podsmażamy przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (należy dodać więcej przypraw, ponieważ śmietana i jajka zneutralizują ich smak). Do lekko przestudzonego farszu dodajemy jajka, jogurt i śmietanę. Całość mieszamy.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.

Na podpieczony spód nakładamy farsz, na którym układamy pokrojone w plastry figi i kozi ser. Całość pieczemy 45 minut w 180 stopniach.