Tarta z porem, figami i kozim serem
Składniki:
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Salami – 15 plasterków
Figi – 3 sztuki
Por – 1 sztuka
Jajka – 3 sztuki
Śmietana 12% - 100g
Jogurt naturalny – 100g
Śmietana 30% - 50g
Cebulka dymka – 3 sztuki
Kozi ser – 200g
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Oliwa – 1 łyżka
Masło do posmarowania formy do tarty
Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę salami i cebulkę
dymkę. Następnie dodajemy pokrojonego pora i całość podsmażamy przez 3-4
minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową (należy dodać więcej
przypraw, ponieważ śmietana i jajka zneutralizują ich smak). Do lekko
przestudzonego farszu dodajemy jajka, jogurt i śmietanę. Całość mieszamy.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem
francuskim. Ciasto podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach.
Na podpieczony spód nakładamy farsz, na którym układamy pokrojone w plastry figi i kozi ser. Całość pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz