poniedziałek, 14 września 2015

Muffiny jaglano - dyniowe

Wytrawne muffiny dyniowe z paprykarzem wegetariańskim


 

Składniki – 12 sztuk:

Dynia – 1/4 sztuki
Ser ricotta – 150g
Parmezan – 50g
Pestki dyni – 3 łyżki
Masło – 3 łyżki
Mąka – 1 szklanka
Jajko – 1 sztuka
Sól, pieprz
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – 1cm kawałek

Wykonanie:

Dynię obrać, pokroić w kostkę i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut. Następnie dynię zmiksować na puree i połączyć z ricottą, startym parmezanem, jajkiem i mąką. Masło roztopić
i dodać razem z paprykarzem Primavika do ciasta. Całość doprawić solą, pieprzem, czosnkiem
i startym imbirem. Przełożyć do papilotek na muffiny i piec w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.