sobota, 12 września 2015

Ravioli z ricottą i szpinakiem



Ravioli z ricottą, parmezanem i szpinakiem



Składniki – ciasto:

Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 4 sztuki
Oliwa – 2 łyżki
Sól – 1 łyżeczka
Woda

Składniki – farsz:

Ser ricotta – 250g
Ser parmezan – 50g + 20g do posypania jako dekoracja
Szpinak - 150g
Sól, pieprz, czosnek

+ oliwa


Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać do miski i połączyć z solą, oliwą i żółtkami. Wymieszać wszystkie składniki i zagniatać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i delikatnie podsypywać mąką.

Wykonanie – farsz:

Szpinak umyć, osuszyć i  posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej szpinak z 1 ząbkiem czosnku. Szpinak smażyć tak długo, aż odparuje z niego cała woda.  Parmezan potrzeć na drobnych oczkach, dodać do ricotty i wymieszać ze szpinakiem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozwałkowane ciasto podzielić na paski. Na każdym pasku, w odstępach 3-4 cm, układać kuleczki farszu. Następnie płat ciasta z farszem przykryć kolejnym płatem i dokładnie posklejać. Przy pomocy wykrojnika do ravioli lub radełka wycinać ravioli. Bardzo ważne jest, aby każdy brzeg ravioli był dobrze sklejony.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane ravioli polać oliwą z oliwek i posypać tartym parmezanem.