Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 4 sztuki
Oliwa – 2 łyżki
Sól – 1 łyżeczka
Woda
Składniki – farsz:
Ser ricotta – 250g
Ser parmezan – 50g + 20g do
posypania jako dekoracja
Szpinak - 150g
Sól, pieprz, czosnek
+ oliwa
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać do miski i połączyć
z solą, oliwą i żółtkami. Wymieszać wszystkie składniki i zagniatać ciasto,
stopniowo dodając letnią wodę. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na cienki
placek i delikatnie podsypywać mąką.
Wykonanie – farsz:
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i
podsmażyć na niej szpinak z 1 ząbkiem czosnku. Szpinak smażyć tak długo, aż
odparuje z niego cała woda. Parmezan
potrzeć na drobnych oczkach, dodać do ricotty i wymieszać ze szpinakiem. Całość
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozwałkowane ciasto podzielić na
paski. Na każdym pasku, w odstępach 3-4 cm, układać kuleczki farszu. Następnie
płat ciasta z farszem przykryć kolejnym płatem i dokładnie posklejać. Przy
pomocy wykrojnika do ravioli lub radełka wycinać ravioli. Bardzo ważne jest,
aby każdy brzeg ravioli był dobrze sklejony.
Ravioli gotujemy w osolonej
wodzie do miękkości.
Ugotowane ravioli polać oliwą z
oliwek i posypać tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz