Gryczane naleśniki z farszem
serowo – szpinakowo – łososiowym
Składniki – naleśniki – 5-6
sztuk:
Mąka gryczana – 1 szklanka
Jajko – 1 sztuka
Woda gazowana – 1 szklanka
Olej – 1 łyżka
Sól, zioła prowansalskie
Farsz:
Ser biały twarogowy – 200g
Łosoś wędzony – 150g
Szpinak baby – 100g
Ser gorgonzola – 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa – 1 łyżka
Koperek – 2 łyżeczki
Suszone pomidory – 3 sztuki
Kapary – 1 łyżeczka
Sól, pieprz
Wykonanie – naleśniki:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą,
wodą gazowaną, olejem i jajkiem przy pomocy miksera lub ręcznie. Odstawić na
10-15 minut, a następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
Wykonanie – farsz:
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przeciśnięty ząbek czosnku i szpinak. Następnie
dodać do niego ser gorgonzola i całość dusić przez 5 minut. Szpinak odstawić do
ostygnięcia.
Ser twarogowy wymieszać z
wędzonym łososiem, posiekanymi suszonymi pomidorami i kaparami. Następnie dodać
szpinak, posiekany koperek i całość doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz