czwartek, 10 września 2015

Wytrawne naleśniki



Gryczane naleśniki z farszem serowo – szpinakowo – łososiowym



Składniki – naleśniki – 5-6 sztuk:

Mąka gryczana – 1 szklanka
Jajko – 1 sztuka
Woda gazowana – 1 szklanka
Olej – 1 łyżka
Sól, zioła prowansalskie


Farsz:

Ser biały twarogowy – 200g
Łosoś wędzony – 150g
Szpinak baby – 100g
Ser gorgonzola – 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa – 1 łyżka
Koperek – 2 łyżeczki
Suszone pomidory – 3 sztuki
Kapary – 1 łyżeczka
Sól, pieprz

Wykonanie – naleśniki:

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, wodą gazowaną, olejem i jajkiem przy pomocy miksera lub ręcznie. Odstawić na 10-15 minut, a następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.

Wykonanie – farsz:

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przeciśnięty ząbek czosnku i szpinak. Następnie dodać do niego ser gorgonzola i całość dusić przez 5 minut. Szpinak odstawić do ostygnięcia.
Ser twarogowy wymieszać z wędzonym łososiem, posiekanymi suszonymi pomidorami i kaparami. Następnie dodać szpinak, posiekany koperek i całość doprawić do smaku.
Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w rulony. Można je posypać tartym parmezanem i zapiec w piekarniku, lub spożywać na zimno.