wtorek, 15 września 2015

Spaghetti z owocami morza



Spaghetti z owocami morza



Składniki – 4 porcje:

Mule – 1kg
Krewetki – 20 sztuk
Kalmary – 6 sztuk
Czosnek – 3 ząbki
Natka pietruszki – 4 łyżki posiekanej
Masło – 2 łyżki
Białe wino wytrawne – 150 ml
Pomidory – 1 sztuka
Sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotowanie potrawy zaczynamy od dokładnego oczyszczenia owoców morza – mule czyścimy 
i płuczemy z piasku, krewetki pozbawiamy głów, ogonów i usuwamy jelita, a kalmary czyścimy
i kroimy w krążki.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie.  Dodajemy pokrojonego
w kostkę pomidora i całość dusimy. Następnie dodajemy mule i całość zalewamy winem. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy tak długo, aż wszystkie muszle się otworzą. W między czasie gotujemy makaron al dente. 
Kiedy muszle będą już otwarte dodajemy krewetki i kalmary. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Dusimy jeszcze 2-3 minuty, a następnie mieszamy
z ugotowanym makaronem.