Spaghetti z owocami morza
Składniki – 4 porcje:
Makaron
spaghetti De Cecco – 300g
Mule – 1kg
Krewetki – 20 sztuk
Kalmary – 6 sztuk
Czosnek – 3 ząbki
Natka pietruszki – 4 łyżki posiekanej
Oliwa z oliwek Olitalia – 2 łyżki
Masło – 2 łyżki
Białe wino wytrawne – 150 ml
Pomidory – 1 sztuka
Sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie potrawy zaczynamy od dokładnego oczyszczenia
owoców morza – mule czyścimy
i płuczemy z piasku, krewetki pozbawiamy głów, ogonów
i usuwamy jelita, a kalmary czyścimy
i kroimy w krążki.
i kroimy w krążki.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle i
oliwie. Dodajemy pokrojonego
w kostkę pomidora i całość dusimy. Następnie dodajemy mule i całość zalewamy winem. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy tak długo, aż wszystkie muszle się otworzą. W między czasie gotujemy makaron al dente.
w kostkę pomidora i całość dusimy. Następnie dodajemy mule i całość zalewamy winem. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy tak długo, aż wszystkie muszle się otworzą. W między czasie gotujemy makaron al dente.
Kiedy muszle będą już otwarte dodajemy krewetki i kalmary. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Dusimy jeszcze 2-3 minuty, a następnie mieszamy
z ugotowanym makaronem.
z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz