piątek, 23 października 2015

Krem z dyni z mlekiem kokosowym i gruszką



Krem z dyni z mlekiem kokosowym i gruszką





Składniki:

Dynia – 1 sztuka (mała)
Ziemniaki – 2 sztuki
Marchew – 1 sztuka
Gruszka – 1 sztuka
Mleko kokosowe – 200 ml
Przyprawy: imbir, czosnek, garam masala, sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Pestki dyni do dekoracji

Wykonanie:

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z ziemniakami, marchewką
i gruszką. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą z oliwek i przyprawami. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. Po tym czasie miksujemy na puree i dodajemy mleko kokosowe. Całość delikatnie rozcieńczamy wodą lub wywarem warzywnym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
i przyprawami. Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni.