Makaron z sosem z pomidorów, bakłażana i oliwek
Makaron – 200g
Pomidory pellati – 250g
Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
Bakłażan – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Papryczka chili – 1 sztuka
Oliwki Serpis z cytryną – 100g
Kapary – 1 łyżeczka
Wino białe – 120 ml
Skórka z ½ cytryny
Sól, pieprz, czosnek
Orzechy pini – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej
pokrojonego w kostkę bakłażana i paprykę i papryczkę chili. Dodajemy pomidory
pelati i koktajlowe. Całość podlewamy winem i dusimy pod przykryciem. Do sosu
dodajemy oliwki, kapary i startą skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
W między czasie gotujemy makaron al dente i łączymy go z sosem. Podajemy posypane orzechami pini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz