sobota, 24 października 2015

Makaron z sosem z pomidorów, bakłażana i oliwek

Makaron z sosem z pomidorów, bakłażana i oliwek



Składniki – 2 porcje:

Makaron – 200g
Pomidory pellati – 250g
Pomidory koktajlowe – 10 sztuk
Bakłażan – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Papryczka chili – 1 sztuka
Kapary – 1 łyżeczka
Wino białe – 120 ml
Skórka z ½ cytryny
Sól, pieprz, czosnek
Orzechy pini – 1 łyżka
Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojonego w kostkę bakłażana i paprykę i papryczkę chili. Dodajemy pomidory pelati i koktajlowe. Całość podlewamy winem i dusimy pod przykryciem. Do sosu dodajemy oliwki, kapary i startą skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W między czasie gotujemy makaron al dente i łączymy go z sosem. Podajemy posypane orzechami pini.

Smacznego :)