Makaron penne z sosem pomidorowym i tuńczykiem
Składniki – 2 porcje:
Makaron penne razowy – 200g
Tuńczyk Callipo w oleju – 100g
Oliwki – 20 sztuk
Kapary – 2 łyżeczki
Anchois – 5 sztuk
Pomidory pellati – 250g
Pomidory koktajlowe (lub kiściowe) – 10 sztuk
Parmezan – 2 łyżki startego
Sól, pieprz, czosnek, świeże zioła: bazylia, natka
pietruszki
Wykonanie:
Na patelni podsmażamy posiekane anchois z czosnkiem.
Dodajemy tuńczyka, pokrojone oliwki i kapary. Całość podsmażamy przez 3 minuty,
a następnie dodajemy pomidory pellati i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W
tym czasie gotujemy makaron al dente. Pod koniec gotowania makaronu dodajemy do
sosu pomidory koktajlowe i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i dolewamy do niego odrobinę wody, w której
gotował się makaron. Całość posypujemy posiekanymi ziołami i potartym
parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz