sobota, 24 października 2015

Makaron penne z sosem pomidorowym i tuńczykiem

Makaron penne z sosem pomidorowym i tuńczykiem



Składniki – 2 porcje:

Makaron penne razowy – 200g
Oliwki – 20 sztuk
Kapary – 2 łyżeczki
Anchois – 5 sztuk
Pomidory pellati – 250g
Pomidory koktajlowe (lub kiściowe) – 10 sztuk
Parmezan – 2 łyżki startego
Sól, pieprz, czosnek, świeże zioła: bazylia, natka pietruszki

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy posiekane anchois z czosnkiem. Dodajemy tuńczyka, pokrojone oliwki i kapary. Całość podsmażamy przez 3 minuty, a następnie dodajemy pomidory pellati i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Pod koniec gotowania makaronu dodajemy do sosu pomidory koktajlowe i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i dolewamy do niego odrobinę wody, w której gotował się makaron. Całość posypujemy posiekanymi ziołami i potartym parmezanem.