Amatriciana
Składniki – 2 porcje:
Makaron fusilli lub spaghetti – 200g (można
zastąpić go makaronem spaghetti lub bucatini)
Pancetta – 50g
Peperoncino – 1 sztuka
Pomidory świeże lub z puszki –
250g
Sól
Oliwa – 1 łyżka
Parmezan – 1 łyżeczka startego
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z
oliwek i podsmażamy na niej całą papryczkę peperonciono (nie ma potrzeby, żeby
ją kroić). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pancettę i podsmażamy. Po
około 7-10 minutach dodajemy pokrojone pomidory i całość dusimy. Do sosu można
dodać 1-2 łyżki wody. Doprawiamy do smaku solą
Sos gotujemy około 20 minut na
małym ogniu.
W tym czasie gotujemy makaron al
dente. Ugotowany makaron odcedzamy, ale nie wylewamy całej wody – zostawiamy
3-4 łyżki wody, aby dodać do sosu, dzięki czemu połączy się on idealnie
z makaronem. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.
z makaronem. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz