sobota, 24 października 2015

Włoska amatriciana

Amatriciana



Składniki – 2 porcje:

Makaron fusilli lub spaghetti – 200g (można zastąpić go makaronem spaghetti lub bucatini)
Pancetta – 50g
Peperoncino – 1 sztuka
Pomidory świeże lub z puszki – 250g
Sól
Oliwa – 1 łyżka
Parmezan – 1 łyżeczka startego

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej całą papryczkę peperonciono (nie ma potrzeby, żeby ją kroić). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pancettę i podsmażamy. Po około 7-10 minutach dodajemy pokrojone pomidory i całość dusimy. Do sosu można dodać 1-2 łyżki wody. Doprawiamy do smaku solą
Sos gotujemy około 20 minut na małym ogniu.

W tym czasie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron odcedzamy, ale nie wylewamy całej wody – zostawiamy 3-4 łyżki wody, aby dodać do sosu, dzięki czemu połączy się on idealnie
z makaronem. Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i przekładamy na talerze.  Posypujemy startym parmezanem.