sobota, 24 października 2015

Makaron z krewetkami w sosie cytrynowo - maślanym z białym winem

Makaron z krewetkami w sosie cytrynowo - maślanym z białym winem



Składniki – 2 porcje:
Makaron – 200g
Krewetki koktajlowe – 150g
Masło – 50g
Oliwa z oliwek – 5g
Sok i skórka z 1 cytryny
Wino białe wytrawne – 120 ml
Sól, szczypiorek

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy sok z 1 cytryny i otartą skórkę z 1 cytryny. Całość podlewamy winem i redukujemy. Gdy sos będzie miał już odpowiednią konsystencję, przelewamy go przez sito (chyba, że komuś nie przeszkadza obecność skórki z cytryny). Na patelni rozgrzewamy
1 łyżeczkę oliwy z oliwek i smażymy na niej krewetki (obrane, wcześniej rozmrożone, jeśli ktoś takich używa) przez 2-3 minuty. Podsmażone krewetki podlewamy sosem i całość dusimy przez kolejne 3-4 minuty. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, sól i posiekany szczypiorek.