sobota, 24 października 2015

Spaghetti aglio olio

Spaghetti aglio olio



Składniki:

Makaron spaghetti
Czosnek – 3 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 100ml
Natka pietruszki – 3 łyżki
Parmezan – 2 łyżeczki

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.Czosnek, chili i natkę pietruszki drobno kroimy. Następnie przez około 1-2 minuty podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
Ugotowany makaron odcedzamy, pozostawiając ½ szklanki wody, w której się gotował.
Makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z chili, czosnkiem i natką pietruszki. Dolewamy po
1 łyżce wody, tak aby makaron dobrze połączył się z sosem.
Całość przekładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i parmezanem.