Spaghetti aglio olio
Składniki:
Makaron spaghetti
Czosnek – 3 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 100ml
Natka pietruszki – 3 łyżki
Parmezan – 2 łyżeczki
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w
osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z
oliwek.Czosnek, chili i natkę pietruszki
drobno kroimy. Następnie przez około 1-2 minuty podsmażamy na rozgrzanej
oliwie.
Ugotowany makaron odcedzamy,
pozostawiając ½ szklanki wody, w której się gotował.
Makaron przekładamy na patelnię i
mieszamy z chili, czosnkiem i natką pietruszki. Dolewamy po
1 łyżce wody, tak aby makaron dobrze połączył się z sosem.
1 łyżce wody, tak aby makaron dobrze połączył się z sosem.
Całość przekładamy na talerze,
dekorujemy natką pietruszki i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz