sobota, 24 października 2015

Makaron z Pesto rosso, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z Pesto rosso, rukolą i pomidorkami koktajlowymi



Składniki do przygotowania pesto:

Suszone pomidory – 1 słoiczek
Czosnek – 1 ząbek
Migdały (płatki lub całe obrane) – 1/3 szklanki
Ser pecorino – 1 łyżka
Ser parmezan – 1 łyżka
Oliwa z oliwek lub olej z suszonych pomidorów – ½ szklanki

Wykonanie:

Na suchej patelni prażymy migdały.
W blenderze lub moździerzu umieszczamy czosnek, suszone pomidory, migdały i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy starty ser i oliwę z oliwek, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję pesto.
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Podajemy z ugotowanym makaronem, rukolą i pomidorami koktajlowymi.