sobota, 31 października 2015

Ratatouille



Ratatouille





Składniki:

Cukinia – 1 sztuka
Bakłażan – 1 sztuka
Papryka – 2 sztuki
Pomidory – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Wino czerwone wytrawne – 100 ml
Bulion warzywny – 100 ml
Sól, pieprz, zioła prowansalskie


Wykonanie:

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, a pomidory obieramy ze skóry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek z ziołami prowansalskimi. 
Następnie podsmażamy bakłażana, cukinię, paprykę i pomidory - w podanej kolejności. 
Całość zalewamy bulionem i winem, dusimy przez 10 minut. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ratatouille podajemy z bagietką lub jako dodatek do dania mięsnego/rybnego.