Libański ryż z ciecierzycą
Składniki – 2 porcje:
Ryż – 200g
Ciecierzyca – 100g
Oliwki – 10 sztuk
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Orzechy: nerkowe, migdały – 2 garści
Sól, pieprz, zathar, cynamon
Oliwa z oliwek
Cukinia – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Natka pietruszki
Wykonanie:
Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 8h. Następnie
gotujemy do miękkości.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy
na nie ryż wymieszamy z 1 łyżeczką zatharu. Następnie układamy na ryżu warzywa –
cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, ciecierzycę, podsmażony czosnek i cebulę.
Dodajemy oliwki i całość posypujemy orzechami i solą. Do naczynia wlewamy szklankę
wody lub wywaru warzywnego.
Pieczemy przez 45 minuty w 180 stopniach z funkcją termoobiegu,
a następnie przez 10-15 minut z funkcją grillowania.
Całość przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki i prażonymi migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz