sobota, 31 października 2015

Ryż z warzywami i ciecierzycą

Libański ryż z ciecierzycą



Składniki – 2 porcje:

Ryż – 200g
Ciecierzyca – 100g
Oliwki – 10 sztuk
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 3 ząbki
Orzechy: nerkowe, migdały – 2 garści
Sól, pieprz, zathar, cynamon
Oliwa z oliwek
Cukinia – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Natka pietruszki

Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i moczymy przez 8h. Następnie gotujemy do miękkości.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nie ryż wymieszamy z 1 łyżeczką zatharu. Następnie układamy na ryżu warzywa – cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, ciecierzycę, podsmażony czosnek i cebulę. Dodajemy oliwki i całość posypujemy orzechami i solą. Do naczynia wlewamy szklankę wody lub wywaru warzywnego.
Pieczemy przez 45 minuty w 180 stopniach z funkcją termoobiegu, a następnie przez 10-15 minut z funkcją grillowania.

Całość przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki i prażonymi migdałami.