wtorek, 3 listopada 2015

Krem z cukinii i zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii



Składniki:

Cukinia – 500g
Dynia – 200g
Zielony groszek – 300g
Kukurydza konserwowa – 100g
Szafran – 3-4 nitki
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Dodatkowo:

Parmezan
Grzanki lub kopytka ziemniaczane
Koperek

Wykonanie:

Cukinię i dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy
i szafranem. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy zielony groszek (polecam mrożony) i kukurydzę. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy z kopytkami, płatkami parmezanu i posypujemy koperkiem.


Kopytka

Składniki:

Ziemniaki – 6 sztuk
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie – kopytka:

Ziemniaki obrać i  ugotować. Następnie przecisnąć je przez praskę do ziemniaków i połączyć (najlepiej jeszcze ciepłe) z jajkiem i mąką. Doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta uformować wałek i wycinać pod skosem 3-4 cm kawałeki.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie.