Zupa krem z zielonego groszku i cukinii
Składniki:
Cukinia – 500g
Dynia – 200g
Zielony groszek – 300g
Kukurydza konserwowa – 100g
Szafran – 3-4 nitki
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Dodatkowo:
Parmezan
Grzanki lub kopytka ziemniaczane
Koperek
Wykonanie:
Cukinię i dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy
w wodzie z dodatkiem oliwy
i szafranem. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy zielony groszek (polecam mrożony) i kukurydzę. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
i szafranem. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy zielony groszek (polecam mrożony) i kukurydzę. Całość miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z kopytkami, płatkami parmezanu i posypujemy koperkiem.
Kopytka
Składniki:
Ziemniaki – 6 sztuk
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie – kopytka:
Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przecisnąć je przez praskę
do ziemniaków i połączyć (najlepiej jeszcze ciepłe) z jajkiem i mąką. Doprawić
solą i pieprzem.
Z ciasta uformować wałek i wycinać pod skosem 3-4 cm
kawałeki.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz