czwartek, 5 listopada 2015

Pyszne kanapki z pieczywa żytniego



Kanapka z Pieczywa Żytniego Lidl Polska z pastą z awokado, burakiem i łososiem




Składniki:

Pieczywo żytnie – 1 sztuka
Awokado – 1 sztuka
Suszone pomidory – 3 sztuki
Feta – 20g
Pestki słonecznika – 1 łyżeczka
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Burak – kilka plasterków
Ser brie – 4 plasterki
Łosoś wędzony
Sałata np. rukola - garść
Koperek
Sól, pieprz

Wykonanie:

Zanim przygotujemy kanapkę, należy upiec buraka – w skórce, zawiniętego w folię aluminiową przez 45 minut w 180 stopniach.
Następnie należy przygotować pastę z awokado. Miękkie, dojrzałe awokado obrać ze skóry i rozgnieść przy pomocy widelca. Powstałą masę wymieszać z prażonymi pestkami słonecznika, posiekanymi suszonymi pomidorami i fetą.  Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pieczywo posmarować pastą z awokado, ułożyć na niej kilka listków ulubionej sałaty, a na niej plasterki buraka i sera brie. Na górę sałatki położyć wędzonego łososia i udekorować koperkiem.