Mule w sosie pomidorowym
Składniki:
Mule – 1 kg
Bakłażan – 1 sztuka
Krojone pomidory Valfrutta – 425g
Papryka czerwona – 1 sztuka
Oliwki zielone – 20 sztuk
Czosnek – 2 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Natka pietruszki – 3 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sól, pieprz
Bagietka
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i chili.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i paprykę. Całość smażyć przez
3-4 minut. Po tym czasie dodać pomidory i oliwki. Dusić pod przykryciem przez
10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie należy dokładnie oczyścić mule i opłukać z
piasku. Otwarte lub uszkodzone należy wyrzucić. Mule dodać do sosu i dusić
przez 5 minut. W tym czasie powinny się otworzyć. Nieotwarte muszle wyrzucić.
Całość doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz