czwartek, 5 listopada 2015

Mule w sosie pomidorowym



Mule w sosie pomidorowym




Składniki:

Mule – 1 kg
Bakłażan – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Oliwki zielone – 20 sztuk
Czosnek – 2 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Natka pietruszki – 3 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sól, pieprz
Bagietka

Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek i chili. Następnie dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i paprykę. Całość smażyć przez 3-4 minut. Po tym czasie dodać pomidory i oliwki. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie należy dokładnie oczyścić mule i opłukać z piasku. Otwarte lub uszkodzone należy wyrzucić. Mule dodać do sosu i dusić przez 5 minut. W tym czasie powinny się otworzyć. Nieotwarte muszle wyrzucić. Całość doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z bagietką.

Smacznego :)