sobota, 7 listopada 2015

Rogale Świętomarcińskie

Rogale Świętomarcińskie



Składniki – 15 sztuk:
Ciasto:

Mąka pszenna – 1kg
Cukier – 100g
Jajka – 2 sztuki
Mleko – 250ml
Drożdże – 10g
Olej – 4 łyżki
Sól
Masło – 1 kostka

Farsz:
Biały mak – 250g
Okruchy biszkoptowe – 200g
Marcepan – 3 łyżki
Orzechy, migdały – 150g
Masło – 150g
Miód – 1 szklanka
Cukier – 4 łyżki

+ skórka pomarańczowa, orzechy, cukier puder

Wykonanie – farsz:

Mak wypłukać i zaparzyć gorącą wodą lub mlekiem. Następnie odstawić na godzinie, po czym dokładnie odsączyć go i zmielić dwukrotnie w maszynce.
W garnku roztopić masło razem z miodem i cukrem, a następnie dodać mak, posiekane lub zmielone orzechy i marcepan. Całość smażyć na małym ogniu, mieszając, tak aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy dodać okruchy biszkoptowe i odstawić w chłodne miejsce.

Wykonanie – ciasto:

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i solą. Gotowy zaczyn dodać do mąki i wymieszać całość z jajkami. Ciasto zagnieść na jednolitą masę, a pod koniec zagniatania dodać olej. Odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować w formie prostokąta, zawinąć folią i schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto należy ponownie rozwałkować na kształt prostokąta na podsypanej mąką stolnicy.
Kolejnym etapem jest rozsmarowanie masła na 2/3 powierzchni ciasta, a następnie złożyć je na 3 części używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypania. Tą procedurę należy powtórzyć 3 razy, po czym odstawić ciasto do lodówki na 8 godzin.
Po tym czasie należy ciasto podzielić na dwie części (wzdłuż dłuższego boku), a każdy pasek pokroić na trójkąty.
Farsz nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego i zwijać rogale zaczynając od podstawy.
Gotowe rogale odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 20-30 minut w 180 stopniach, aż będą miały złoty kolor.

Gotowe, przestudzone rogale posmarować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, posypać skórką pomarańczową i pokrojonymi orzechami.