Rogale Świętomarcińskie
Składniki – 15 sztuk:
Ciasto:
Mąka pszenna – 1kg
Cukier – 100g
Jajka – 2 sztuki
Mleko – 250ml
Drożdże – 10g
Olej – 4 łyżki
Sól
Masło – 1 kostka
Farsz:
Biały mak – 250g
Okruchy biszkoptowe – 200g
Marcepan – 3 łyżki
Orzechy, migdały – 150g
Masło – 150g
Miód – 1 szklanka
Cukier – 4 łyżki
+ skórka pomarańczowa, orzechy, cukier puder
Wykonanie – farsz:
Mak wypłukać i zaparzyć gorącą wodą lub mlekiem. Następnie
odstawić na godzinie, po czym dokładnie odsączyć go i zmielić dwukrotnie w
maszynce.
W garnku roztopić masło razem z miodem i cukrem, a następnie
dodać mak, posiekane lub zmielone orzechy i marcepan. Całość smażyć na małym
ogniu, mieszając, tak aby mak się nie przypalił. Następnie do ciepłej masy
dodać okruchy biszkoptowe i odstawić w chłodne miejsce.
Wykonanie – ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i solą. Gotowy
zaczyn dodać do mąki i wymieszać całość z jajkami. Ciasto zagnieść na jednolitą
masę, a pod koniec zagniatania dodać olej. Odstawić ciasto na godzinę do
wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować w formie prostokąta,
zawinąć folią i schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto należy ponownie rozwałkować na kształt
prostokąta na podsypanej mąką stolnicy.
Kolejnym etapem jest rozsmarowanie masła na 2/3 powierzchni
ciasta, a następnie złożyć je na 3 części używając jak najmniejszej ilości mąki
do podsypania. Tą procedurę należy powtórzyć 3 razy, po czym odstawić ciasto do
lodówki na 8 godzin.
Po tym czasie należy ciasto podzielić na dwie części (wzdłuż
dłuższego boku), a każdy pasek pokroić na trójkąty.
Farsz nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego i zwijać
rogale zaczynając od podstawy.
Gotowe rogale odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, a
następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 20-30 minut w 180
stopniach, aż będą miały złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz