Cielęcina w sosie śmietanowo – serowym
Cielęcina – 500g
Ser gorgonzola – 100g
Ser kozi – 100g
Śmietana 12% - 100g
Wino białe wytrawne – 150 ml
Cebulka dymka – 1 sztuka
Pieczarki – 10 sztuk
Zioła prowansalskie – ½ łyżeczki
Suszone pomidory – 3 sztuki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sól, pieprz
Wykonanie:
Cielęcinę myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i
kroimy w ćwiartki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę dymkę i
pokrojone suszone pomidory. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cielęcinę i
pieczarki. Całość podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy wino i
redukujemy sos. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy śmietanę i sery. Całość dusimy na
małym ogniu, mieszamy i doprawiamy przyprawami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz