środa, 11 listopada 2015

Kopytka z batatów z masłem szałwiowym



Kopytka z batatów z masłem szałwiowym



Składniki – kopytka:
Bataty – 2 sztuki
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka kukurydziana – 2-3 łyżki
Ser gorgonzola – 50g
Ser parmezan – 30g  + 10g do posypania
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki – masło szałwiowe:

Masło – ¼ kostki
Szałwia – 4-5 listków

Wykonanie – kopytka:

Bataty umyć i ugotować do miękkości w mundurkach. Miękkie bataty obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z jajkiem, mąką, startym parmezanem i gorgonzolą. Całość doprawić do smaku.  Z ciasta uformować wałek i wycinać pod skosem 3-4 cm kawałki.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie, a następnie polać masłem szałwiowym i posypać parmezanem.


Wykonanie – masło szałwiowe:

Na małym ogniu roztopić masło. Dodać do niego listki świeżej szałwii i całość delikatnie podgrzewać.