Kopytka z batatów z masłem szałwiowym
Składniki – kopytka:
Bataty – 2 sztuki
Jajko – 1 sztuka
Mąka pszenna – 1 szklanka
Mąka kukurydziana – 2-3 łyżki
Ser
gorgonzola – 50g
Ser parmezan – 30g +
10g do posypania
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki – masło szałwiowe:
Masło – ¼ kostki
Szałwia – 4-5 listków
Wykonanie – kopytka:
Bataty umyć i ugotować do miękkości w mundurkach. Miękkie
bataty obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Połączyć z jajkiem, mąką,
startym parmezanem i gorgonzolą. Całość doprawić do smaku. Z ciasta uformować wałek i wycinać pod skosem
3-4 cm kawałki.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie, a następnie polać masłem
szałwiowym i posypać parmezanem.
Wykonanie – masło szałwiowe:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz