sobota, 14 listopada 2015

Risotto z pesto i orzechami włoskimi

Risotto z pesto i orzechami włoskimi

Co roku w Lidlu przed Świętami dostępne są luksusowe produkty z serii Deluxe. 
Serdecznie zachęcam do ich zakupu i przygotowania z nich pysznych smakołyków, nie tylko na Święta, ale i na codzień. 

Każdy koneser dobrych smaków znajdzie coś dla siebie. Duży wybór m.in pesto posłużył mi jako inspiracja i składnik do przygotowania risotto. 
 



Składniki – 2 porcje:

Ryż arborio – 200g
Marchewka –  1/3 sztuki
Cebula – 1/3 sztuki
Seler naciowy – ½ łodygi
Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody
Wino białe wytrawne – 150ml
Masło – 1 łyżka
Ser parmezan – 1 łyżka potartego
Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Rukola do dekoracji

Wykonanie:

Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego.
W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z pesto. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty.
Ryż  rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy wywarem warzywnym. Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa ryż. NIE MIESZAMY!!!
Przykrywamy ryż i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu.
Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy), a następnie posypujemy rukolą i podajemy jako samodzielne danie.