Risotto z
pesto i orzechami włoskimi
Co roku w Lidlu przed Świętami dostępne są luksusowe produkty z serii Deluxe.
Serdecznie zachęcam do ich zakupu i przygotowania z nich pysznych smakołyków, nie tylko na Święta, ale i na codzień.
Każdy koneser dobrych smaków znajdzie coś dla siebie. Duży wybór m.in pesto posłużył mi jako inspiracja i składnik do przygotowania risotto.
Co roku w Lidlu przed Świętami dostępne są luksusowe produkty z serii Deluxe.
Serdecznie zachęcam do ich zakupu i przygotowania z nich pysznych smakołyków, nie tylko na Święta, ale i na codzień.
Każdy koneser dobrych smaków znajdzie coś dla siebie. Duży wybór m.in pesto posłużył mi jako inspiracja i składnik do przygotowania risotto.
Składniki – 2 porcje:
Ryż arborio – 200g
Marchewka – 1/3 sztuki
Cebula – 1/3 sztuki
Seler naciowy – ½ łodygi
Wywar warzywny z: 1 marchewka, 1
cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody
Wino białe wytrawne – 150ml
Masło – 1 łyżka
Ser parmezan – 1 łyżka potartego
Pesto z ricotty i orzechów
włoskich – 2 łyżki
Orzechy włoskie – 2 łyżki
posiekanych
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Rukola do dekoracji
Wykonanie:
Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1
cebuli i 2 łodyg selera naciowego.
W między czasie drobno siekamy
1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej
oliwie z oliwek z pesto. Następnie dodajemy ryż prażymy, aż stanie się
delikatnie przezroczysty.
Ryż rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy
wywarem warzywnym. Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa ryż. NIE MIESZAMY!!!
Przykrywamy ryż i pozostawiamy na
wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe
wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia
płynu.
Kiedy tak się stanie, dodajemy
masło, posiekane orzechy włoskie i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo
mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz