sobota, 14 listopada 2015

Pęczotto grzybowe z cheddarem

Pęczotto grzybowe z groszkiem i serem cheddar

Co roku w Lidlu przed Świętami dostępne są luksusowe produkty z serii Deluxe. Serdecznie zachęcam do ich zakupu i przygotowania z nich pysznych smakołyków, nie tylko na Święta, ale i na codzień. 
W ofercie można znaleźć pyszne sery m.in ser cheddar, który wykorzystałam do przygotowania pęczotto.




Składniki – 2 porcje:

Kasza jęczmienna pęczak – 200g
Marchewka –  1/3 sztuki
Cebula – 1/3 sztuki
Seler naciowy – ½ łodygi
Wywar grzybowy: 1 marchewka, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka suszonych grzybów + 2 szklanki wody
Wino białe wytrawne – 150ml
Masło – 1 łyżka
Ser cheddar– 1 łyżka potartego
Borowiki – 100g
Groszek zielony – 150g
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw.
W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone borowiki i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy.
Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy wywarem.  Sprawdzamy czy wywar dokładnie zakrywa kaszę i pozostawiamy do gotowania, nie mieszając w trakcie.
Pęczak przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. Pod koniec gotowania dodajemy białe wino i groszek. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu.

Kiedy tak się stanie, dodajemy masło i starty ser cheddar. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy), a następnie podajemy jako samodzielne danie.