Pęczotto grzybowe z groszkiem i serem cheddar
Co roku w Lidlu przed Świętami dostępne są luksusowe produkty z serii Deluxe. Serdecznie zachęcam do ich zakupu i przygotowania z nich pysznych smakołyków, nie tylko na Święta, ale i na codzień.
W ofercie można znaleźć pyszne sery m.in ser cheddar, który wykorzystałam do przygotowania pęczotto.
Co roku w Lidlu przed Świętami dostępne są luksusowe produkty z serii Deluxe. Serdecznie zachęcam do ich zakupu i przygotowania z nich pysznych smakołyków, nie tylko na Święta, ale i na codzień.
W ofercie można znaleźć pyszne sery m.in ser cheddar, który wykorzystałam do przygotowania pęczotto.
Składniki – 2 porcje:
Kasza jęczmienna pęczak – 200g
Marchewka – 1/3 sztuki
Cebula – 1/3 sztuki
Seler naciowy – ½ łodygi
Wywar grzybowy: 1 marchewka, 1
cebula, 2 łodygi selera naciowego, 1 szklanka suszonych grzybów + 2 szklanki
wody
Wino białe wytrawne – 150ml
Masło – 1 łyżka
Ser cheddar– 1 łyżka potartego
Borowiki – 100g
Groszek zielony – 150g
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz
Wykonanie:
Gotujemy wywar z suszonych
grzybów i warzyw.
W między czasie drobno siekamy
1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej
oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone borowiki i smażymy przez 3 minuty.
Następnie dodajemy kaszę i prażymy.
Pęczak rozkładamy równomiernie na
patelni i zalewamy wywarem. Sprawdzamy
czy wywar dokładnie zakrywa kaszę i pozostawiamy do gotowania, nie mieszając w
trakcie.
Pęczak przykrywamy pokrywką i
pozostawiamy na wolnym ogniu, aby wchłonął całą wodę. Pod koniec gotowania dodajemy
białe wino i groszek. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego
wchłonięcia płynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz