niedziela, 15 listopada 2015

Perliczka faszerowana czerwoną kapustą i grzybami

Perliczka faszerowana czerwoną kapustą i grzybami

Co roku w Lidlu przed Świętami dostępne są luksusowe produkty z serii Deluxe. Serdecznie zachęcam do ich zakupu i przygotowania z nich pysznych smakołyków, nie tylko na Święta, ale i na codzień. 
Ja skorzystałam z oferty Lidla i przygotowałam pyszną perliczkę.  



Składniki:

Perliczka – 1 sztuka
Kapusta czerwona – ½ główki
Cebula – 1 sztuka
Kiełbaska chorizo – 100g
Grzyby suszone – 1 szklanka
Kasza jęczmienna – 100g
Sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, ocet, cukier

Wykonanie:

Suszone grzyby zalać na noc wodą. Kapustę drobno posiekać i ugotować w 2 szklankach wody z 1 łyżką octu i 1 łyżką cukru. Na patelni podsmażyć kiełbaskę chorizo z posiekaną cebulą. Do podsmażonej kiełbaski dodać ugotowaną kapustę, pokrojone w kostkę grzyby i całość dusić z liściem laurowym i zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem. Kaszę jęczmienną ugotować w wodzie z dodatkiem wody, w której moczyły się grzyby. Ugotowaną kaszę dodać do kapusty, całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Perliczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Mięso faszerować kapustą, a następnie dokładnie zszyć i odstawić do lodówki na 10-12 h.

Po tym czasie perliczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 1,5 h w 180 stopniach.