Sałatka z pszenicy, soczewicy i buraków z orzechami
Składniki:
Pszenica – ½ szklanki
Soczewica brązowa – ½ szklanki
Buraki – 2 sztuki
Orzechy włoskie, nerkowce, ziemne i migdały – 1 szklanka
Natka pietruszki – 2 łyżki
Kozi ser – 150g
Sól, pieprz
Wykonanie:
Pszenicę i soczewicę gotujemy do miękkości. Buraki
pieczemy zawinięte w folię aluminiową przez 45 minut w 180 stopniach ( w
skórze! ). Następnie buraki obieramy ze skóry i trzemy na tarce na grubych
oczkach. Mieszamy z ugotowaną pszenicą i soczewicą. Orzechy i migdały prażymy
na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Następnie dodajemy posiekaną natkę
pietruszki i kozi ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz