środa, 18 listopada 2015

Sałatka z pszenicy, soczewicy i buraków z orzechami



Sałatka z pszenicy, soczewicy i buraków z orzechami




Składniki:

Pszenica – ½ szklanki
Soczewica brązowa – ½ szklanki
Buraki – 2 sztuki
Orzechy włoskie, nerkowce, ziemne i migdały – 1 szklanka
Natka pietruszki – 2 łyżki
Kozi ser – 150g
Sól, pieprz


Wykonanie:

Pszenicę i soczewicę gotujemy do miękkości. Buraki pieczemy zawinięte w folię aluminiową przez 45 minut w 180 stopniach ( w skórze! ). Następnie buraki obieramy ze skóry i trzemy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z ugotowaną pszenicą i soczewicą. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i kozi ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.