czwartek, 19 listopada 2015

Tiramisu z batonem Daim

Tiramisu z Daim





Składniki:


Żółtka – 6 sztuk
Serek mascarpone – 500g
Cukier puder – 6 łyżek
Likier np. kawowy – 2-3 łyżki
Zaparzona kawa – ½ filiżanki
Podłużne biszkopty – ilość zależy od wielkości użytego naczynia
Kakao – 1 łyżeczka
Baton Daim – 2 sztuki


Wykonanie:

Żółtka trzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo i powoli dodawać serek mascarpone. Bardzo ważne jest, aby powoli, ręcznie (NIE MIKSEREM) rozcierać serem z żółtkami. Pod koniec, kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać alkohol.
Baton Daim pokroić w kostkę.
W dowolnym naczyniu układać warstwowo: krem- namoczone w ostudzonej kawie biszkopty – pokrojony Daim– krem. Całość posypać kakao.
Odstawić do lodówki na minimum 2h. Podawać schłodzone.

Smacznego :)