piątek, 20 listopada 2015

Piernik staropolski



Piernik staropolski długodojrzewający




Składniki:

Mąka – 1 kg
Jajka – 3 sztuki
Miód – 1 litr
Masło – ½ kostki
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Cynamon – 2 łyżki
Imbir – 1 łyżeczka
Mielone goździki – 1 łyżka
Mielony anyż – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka

+ powidła śliwkowe, gorzka czekolada

Wykonanie:

Masło roztopić w garnku, a następnie dodać do przesianej mąki. Dodać miód, jajka, sodę oczyszczoną i całość wymieszać. Do masy dodać przyprawy, wymieszać wszystkie składniki i odstawić w zimne miejsce na minimum 5 tygodni.
Ciasto najlepiej upiec 2-3 dni przed Wigilią – wtedy jest najsmaczniejsze.
Po tym czasie ciasto wyjąć na 2-3 h przed pieczeniem. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i przełożyć na blachę. Każde ciasto piec około 30 minut w 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone warstwy ciasta posmarować powidłami, ułożyć jedna na drugiej i górną warstwę polać roztopioną gorzka czekoladą. Ciasto można udekorować płatkami migdałów, orzechami lub rodzynkami.