Piernik staropolski długodojrzewający
Składniki:
Mąka – 1 kg
Jajka – 3 sztuki
Miód – 1 litr
Masło – ½ kostki
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Cynamon – 2 łyżki
Imbir – 1 łyżeczka
Mielone goździki – 1 łyżka
Mielony anyż – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
+ powidła śliwkowe, gorzka czekolada
Wykonanie:
Masło roztopić w garnku, a następnie dodać do przesianej
mąki. Dodać miód, jajka, sodę oczyszczoną i całość wymieszać. Do masy dodać
przyprawy, wymieszać wszystkie składniki i odstawić w zimne miejsce na minimum
5 tygodni.
Ciasto najlepiej upiec 2-3 dni przed Wigilią – wtedy jest
najsmaczniejsze.
Po tym czasie ciasto wyjąć na 2-3 h przed pieczeniem. Ciasto
podzielić na 3 części, rozwałkować i przełożyć na blachę. Każde ciasto piec
około 30 minut w 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone warstwy ciasta posmarować powidłami,
ułożyć jedna na drugiej i górną warstwę polać roztopioną gorzka czekoladą. Ciasto
można udekorować płatkami migdałów, orzechami lub rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz