Pierniczki świąteczne
Składniki:
Mąka – 1 kg
Jajka – 3 sztuki
Miód – 1 litr
Masło – ½ kostki
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Cynamon – 2 łyżki
Imbir – 1 łyżeczka
Mielone goździki – 1 łyżka
Mielony anyż – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
+ lukier i posypki do dekoracji
Wykonanie:
Masło roztopić w garnku, a następnie dodać do przesianej
mąki. Dodać miód, jajka, sodę oczyszczoną i całość wymieszać. Do masy dodać
przyprawy, wymieszać wszystkie składniki i odstawić w zimne miejsce na minimum
5 tygodni.
Po tym czasie ciasto wyjąć na 2-3 h przed pieczeniem. Ciasto
podzielić na części, i każdą z nich rozwałkować, delikatnie podsypując mąką. Z
ciasta wykrajać wzory pierników, a następnie piec 10-15 minut w 180 stopniach.
Upieczone pierniczki należy polukrować i udekorować według
własnej wyobraźni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz