środa, 28 października 2015

Ravioli z dynią, hummusem i ricottą



Ravioli z dynią, hummusem i ricottą



Składniki – ciasto:

Mąka pszenna – 500g
Żółtko jaja – 4 sztuki
Oliwa – 2 łyżki
Sól – 1 łyżeczka
Szpinak duszony – 4 łyżki
Woda

Składniki – farsz:

Ser ricotta – 250g
Ser parmezan – 50g + 20g do posypania jako dekoracja
Puree z dyni – 100g
Sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
+ oliwa

Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać do miski i połączyć z solą, oliwą i żółtkami. Wymieszać wszystkie składniki i zagniatać ciasto, stopniowo dodając letnią wodę. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i delikatnie podsypywać mąką.

Wykonanie – farsz:

Ćwiartkę dyni obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i piec w piekarniku przez 30 minut. Dynię wymieszać z hummusem paprykowym Primavika i zmiksować na puree. Parmezan potrzeć na drobnych oczkach, dodać do ricotty i wymieszać z puree. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Rozwałkowane ciasto podzielić na paski. Na każdym pasku, w odstępach 3-4 cm, układać kuleczki farszu. Następnie płat ciasta z farszem przykryć kolejnym płatem i dokładnie posklejać. Przy pomocy wykrojnika do ravioli lub radełka wycinać ravioli. Bardzo ważne jest, aby każdy brzeg ravioli był dobrze sklejony. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane ravioli polać oliwą z oliwek i posypać orzechami włoskimi.