Włoskie limonkowe babeczki panettone
Mąka pszenna – 500g
Żółtka – 2 sztuki
Mleko – 200 ml
Drożdże – 10g
Suszone owoce: żurawina, rodzynki, śliwki, morele, daktyle –
150g
Masło – 100g
Cukier – 100g
Skórka z pomarańczy – 3 łyżki
Sok z limonki Limmi – 2 łyżeczki
Nasiona z 1 laski wanilii
1 białko – do posmarowania ciasta
Sól - szczypta
Lukier
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i szczyptą soli.
Masło roztopić i dodać do przesianej mąki razem z żółtkiem. Do masy dodać
gotowy zaczyn z drożdżami, suszone owoce, wanilię, sok z limonki i skórkę
pomarańczową. Ciasto zagniatać, aż do momentu, jak będzie elastyczne i z
łatwością będzie „odchodzić od ręki”. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć do małych foremek lub jednej
dużej formy i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto posmarować
białkiem jaja i piec przez 25-30 minut w 180 stopniach (w przypadku jednej
dużej formy czas pieczenia wydłużyć do 45-50 minut). Po tym czasie sprawdzić
czy ciasto jest upieczone – jeśli patyczek jest suchy, ciasto można wyjąć z
piekarnika i polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz