poniedziałek, 30 listopada 2015

Babeczki panettone



Włoskie limonkowe babeczki panettone




Składniki:

Mąka pszenna – 500g
Żółtka – 2 sztuki
Mleko – 200 ml
Drożdże – 10g
Suszone owoce: żurawina, rodzynki, śliwki, morele, daktyle – 150g
Masło – 100g
Cukier – 100g
Skórka z pomarańczy – 3 łyżki
Sok z limonki Limmi – 2 łyżeczki
Nasiona z 1 laski wanilii
1 białko – do posmarowania ciasta
Sól - szczypta
Lukier

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i szczyptą soli. Masło roztopić i dodać do przesianej mąki razem z żółtkiem. Do masy dodać gotowy zaczyn z drożdżami, suszone owoce, wanilię, sok z limonki i skórkę pomarańczową. Ciasto zagniatać, aż do momentu, jak będzie elastyczne i z łatwością będzie „odchodzić od ręki”. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć do małych foremek lub jednej dużej formy i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto posmarować białkiem jaja i piec przez 25-30 minut w 180 stopniach (w przypadku jednej dużej formy czas pieczenia wydłużyć do 45-50 minut). Po tym czasie sprawdzić czy ciasto jest upieczone – jeśli patyczek jest suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika i polukrować.