wtorek, 1 grudnia 2015

Krem z dyni i czerwonej soczewicy



Krem z dyni i czerwonej soczewicy




Składniki:
Dynia – 1 sztuka (mała)
Ziemniaki – 2 sztuki
Marchew – 1 sztuka
Pietruszka – 1 sztuka
Seler – 100g
Czerwona soczewica – 200g
Masło migdałowe – 2 łyżki
Przyprawy: imbir, czosnek, garam masala, sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Pestki dyni do dekoracji


Wykonanie:

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z ziemniakami, marchewką, pietruszką i selerem. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą z oliwek i przyprawami. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut. W tym czasie gotujemy soczewicę z dodatkiem przypraw. Do upieczonych warzyw dodajemy soczewicę i miksujemy na puree. Stopniowo dolewamy do niego wodę, w które gotowała się soczewica. Następnie dodajemy masło migdałowe, oliwę z oliwek i całość doprawiamy do smaku. Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni.