wtorek, 1 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i grzybami



Pierogi z kapustą i grzybami




Składniki – ciasto na pierogi:

1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda

Składniki - Farsz:
Kapusta kiszona – 1kg
Suszone grzyby – 2 szklanki
Cebula – 1 sztuka
Sól, pieprz
Bułka tarta – 2 łyżki

Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z żółtkami, oliwą i solą. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne.

Wykonanie – farsz:

Grzyby namoczyć w wodzie przez 5-6h (najlepiej na noc). Kapustę zalać wodą, dodać grzyby i gotować przez 1 godzinę. Do kapusty można dolać wodę z suszonych grzybów. Gdy kapusta będzie miękką, należy odcisnąć ją z nadmiaru wody.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do kapusty i całość zmielić w maszynce.
Gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać 2 łyżki bułki tartej. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wykonanie – pierogi:

Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić.
Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać prosto z wody lub podsmażone na oliwie z oliwek.