Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki – ciasto na pierogi:
1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda
Składniki - Farsz:
Kapusta kiszona – 1kg
Suszone grzyby – 2 szklanki
Cebula – 1 sztuka
Sól, pieprz
Bułka tarta – 2 łyżki
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z żółtkami, oliwą i
solą. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne.
Wykonanie – farsz:
Grzyby namoczyć w wodzie przez 5-6h (najlepiej na noc).
Kapustę zalać wodą, dodać grzyby i gotować przez 1 godzinę. Do kapusty można dolać
wodę z suszonych grzybów. Gdy kapusta będzie miękką, należy odcisnąć ją z
nadmiaru wody.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do
kapusty i całość zmielić w maszynce.
Gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać 2 łyżki bułki
tartej. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wykonanie – pierogi:
Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i
wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić.
Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać prosto z wody
lub podsmażone na oliwie z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz