Okoń morski z masłem musztardowym i ziemniakami z pesto
bazyliowym
Książka "Ryby Są Super" jest już moja. Chętnie podzielę się z Wami efektem mojego dania.
Dodatkowo zachęcam wszystkich do zbierania naklejek - jedna naklejka to wydane 50 zł. Sześć takich naklejek i książka jest Wasza! Na prawdę warto.
Więcej szczegółów promocji znajduje się na stronie www.lidl.pl.
Składniki:
Okoń morski – 2 sztuki
Oliwa z oliwek
Składniki – masło musztardowe:
Masło – 100g
Musztarda francuska – 4 łyżki
Miód – ½ łyżeczki
Rozmaryn – 2 łyżeczki
Starta skórka z ½ cytryny
Składniki – pesto:
Bazylia – 1 garść
Natka pietruszki – 1 garść
Parmezan lub Grana Padano – 60g startego
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 60ml
Pistacje – 3 łyżki (ja użyłam orzechów pini)
+ ziemniaki, oliwa z oliwek
Wykonanie – masło musztardowe:
Miękkie masło wymieszać z musztardą, miodem, rozmarynem i
skórką z cytryny.
Wykonanie – okoń:
Okonie oczyścić wewnątrz i z łusek. Dokładnie umyć i osuszyć
mięso za pomocą ręcznika papierowego. Delikatnie naciąć skórę i mięso, a
następnie zamarynować w oliwie z oliwek. Grillować lub piec w piekarniku na
ruszcie, smarując od czasu do czasu masłem migdałowym, aż skórka będzie
przypieczona. Grillować przez 6-8 minut lub piec przez 15-20 minut w zależności
od wielkości ryby.
Wykonanie – pesto:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na
gładką masę. Można również pesto przygotować w moździerzu dokładnie rozcierając
składniki.
Wykonanie – ziemniaki:
Ziemniaki gotujemy na parze, a następnie kroimy na grube
paski lub ćwiartki. Marynujemy w oliwie z oliwek i pieczemy na grillu lub w
piekarniku na złoty kolor. Przed podaniem polewamy pesto.
Ja oprócz ziemniaków przygotowałam jeszcze marchewkę,
pietruszkę i seler.
Okonie podajemy z ziemniakami i pesto.
Smacznego :)
#lidlpolska #rybysasuper #expectationvsreality
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz