Świąteczne cantuccini z orzechami i żurawiną
Składniki:
Mąka pszenna – 500g
Cukier puder – 200g
Orzechy włoskie – 1 szklanka
Suszona żurawina – 1,5 szklanki
Jajka – 4 sztuki (duże)
Sól – szczypta
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Cynamon – 2 łyżki
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i jajkami. Dodajemy orzechy włoskie, cynamon i żurawinę. Zagniatamy ciasto (jest dość lepkie) i formujemy z niego podłużny wałek.
Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 25 minut.
Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika na 15 minut, czekamy aż ostygnie i kroimy na 1cm paski (pod skosem).
Pokrojone paski ciasta układamy na kratce i pieczemy przez 10-15 minut w 160 stopniach z funkcją termoobiegu. Po 15 minutach, wyłączamy piekarnik, ale ciastka pozostawiamy w nim jeszcze na kolejne 10 minut.
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i jajkami. Dodajemy orzechy włoskie, cynamon i żurawinę. Zagniatamy ciasto (jest dość lepkie) i formujemy z niego podłużny wałek.
Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 25 minut.
Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika na 15 minut, czekamy aż ostygnie i kroimy na 1cm paski (pod skosem).
Pokrojone paski ciasta układamy na kratce i pieczemy przez 10-15 minut w 160 stopniach z funkcją termoobiegu. Po 15 minutach, wyłączamy piekarnik, ale ciastka pozostawiamy w nim jeszcze na kolejne 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz