wtorek, 24 listopada 2015

Tarta gryczana z jarmużem i burakami



Tarta gryczana z jarmużem i burakami



Składniki - ciasto:

Mąka gryczana – 200g
Żółtko jaja – 1 sztuka
Masło – ½ kostki
Sól – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – szczypta

Składniki:

Jarmuż – 150g
Burak – 1 sztuka
Rukola – 100g + do posypania
Śmietana 12% - 2 łyżki
Jajko – 1 sztuka
Jogurt naturalny – 3 łyżki
Pestki dyni – 3 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Sól, pieprz
+ rukola, pomidory koktajlowe i parmezan do dekoracji

Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać np. nasionami fasoli, tak aby ciasto było równomiernie płaskie po upieczeniu.
Piec 20 minut w 180 stopniach.

Wykonanie:

Jarmuż umyć, osuszyć i usunąć grube łodygi. Następnie podsmażyć go przez 2-3 minuty na rozgrzanej patelni. Buraka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z jarmużem i rukolą. Do warzyw dodać jajko, śmietanę i jogurt naturalny. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i dodać pestki dyni.
Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty i piec kolejne 25-30 minut w 180 stopniach. Upieczoną tartę udekorować rukolą, pomidorkami koktajlowymi i kawałkami parmezanu.