Domowe hamburgery z serem halloumi i grillowanymi warzywami
Składniki – bułeczki:
Mąka pszenna – 400g
Mąka żytnia – 200g
Drożdże – 20g
Woda – 400ml
Olej rzepakowy – 50ml
Sól – 1 łyżeczka
Cukier – ½ łyżeczki
Suszone pomidory – 5 sztuk
Pestki dyni – 2 łyżki
Żółtko – 1 sztuka
+ białko do posmarowania
Składniki – mięso na hamburgery:
Mięso wołowe mielone – 500g (można
użyć mięsa wołowego i wieprzowego)
Jajko – 1 sztuka
Bułka tarta pełnoziarnista (ja
przygotowuję sama z ciemnego pieczywa) – 50g
Czosnek – 2 ząbki
Mięta – 2 łyżki posiekanej
Sól, pieprz, ostra papryka
Składniki – sos:
Jogurt naturalny – 200g
Sos piri – piri (lub pasta
harrisa) – ½ łyżeczki
Składniki:
Ser halloumi
Bakłażan
Papryka
Sałata
Ogórki kiszone lub w marynacie np.
curry
Wykonanie – bułki:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej
wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i
żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak
długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”. Następnie dodajemy pestki dyni i
pokrojone w kostkę suszone pomidory. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na
około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie formujemy ręką kulki
i układamy w odstępach na blasze. Bułeczki smarujemy białkiem jaja i posypujemy pestkami dyni lub siemieniem
lnianym.
Pieczemy przez około 25 - 30 minut
w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest
już upieczone – patyczek musi być suchy.
Wykonanie – hamburgery:
Zmielone mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe
mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy
przyprawy, przeciśnięty czosnek i posiekaną miętę. Całość mieszamy i formujemy
płaskie, okrągłe kotleciki.
Pieczemy w piekarniki nagrzanym do
180 stopni na ruszcie, przez 20 minut. Następnie włączamy opcję grilla i
grillujemy około 5-10 minut, w zależności od mocy piekarnika i grubości
kotlecików.
Wykonanie – sos:
Jogurt mieszamy z sosem piri-piri
lub harissą. Można użyć innego ostrego dodatku do sosu np. pasty ajvar lub
dodać drobno posiekaną papryczkę chili.
Ser halloumi i bakłażana kroimy w
plastry. Paprykę kroimy na ćwiartki. Ser i warzywa grillujemy na patelni
grillowej lub w piekarniku, delikatnie posmarowane oliwą z oliwek.
Gdy wszystkie składniki będą gotowe układamy je warstwami w
bułkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz