poniedziałek, 23 listopada 2015

Pomidory prowansalskie



Pomidory faszerowane chlebem z kozim serem





Składniki – 4 sztuki:

Pomidory – 4 sztuki
Chleb np. bagietka – 100g
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Ser kozi – 4 plastry
Oliwa z oliwek

Dodatkowo:

Ryż – 100g
Zioła prowansalskie – ½ łyżeczki
Woda

Wykonanie:

Pomidory myjemy, odcinamy główki i wydrążamy gniazda nasienne. Bagietkę kruszymy lub drobno siekamy i mieszamy z ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek. Przygotowanym pieczywem faszerujemy pomidory i na wierzch układamy plaster koziego sera.
Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym na wysypanym i ugotowanym ryżu z dodatkiem ziół prowansalskich. Całość polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach.