poniedziałek, 23 listopada 2015

Tajska zupa rybna


Tajska Zupa Rybna



Składniki:

Dorsz – 350g
Łosoś – 50g
Krewetki – 50g
Paluszki surimi – 3 sztuki
Pasta curry Tao Tao – 2 łyżeczki
Imbir - 1cm kawałek
Czosnek – 2 ząbki
Papryczka chili – 1 sztuka
Mleczko kokosowe Tao Tao – 160 ml (mała puszka)
Bulion warzywny – 250 ml
Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Składniki - bulion:

Marchewki – 2 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Seler naciowy – 2 łodygi
Liść laurowy, ziele angielskie
Sos rybny Tao Tao – 3 łyżki

Wykonanie:
Pierwszym etapem przygotowania zupy jest rozmrożenie (jeśli ktoś używa mrożonych) ryb i krewetek.
Następnie przygotowujemy bulion warzywny – obieramy i kroimy w kostkę marchew, seler, dodajemy cebulę, przyprawy i gotujemy pod przykryciem z dodatkiem sosu rybnego.
Kiedy bulion będzie gotowym, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej starty korzeń imbiru, całą papryczkę chili i czosnek. Następnie dodajemy 2 łyżeczki pasty curry i krótko podsmażamy. Dolewamy 250 ml bulionu i mleczko kokosowe. Całość zagotowujemy.
Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy przez 1 minutę dorsza i łososia pokrojone w kostkę. Dodajemy również krewetki i smażymy.
Podsmażoną rybę przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (można przecedzić przez sito, aby w zupie nie pływały kawałki imbiru).
Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę paluszki surimi i marchewkę z bulionu. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
Doprawiamy do smaku solą.
Zupę podajemy z ugotowanym ryżem basmati i posypujemy kolendrą.