Kutia
Składniki:
Ziarna pszenicy – 1 szklanka
Mak mielony – 1 szklanka
Rodzynki – ½ szklanki
Żurawina – ½ szklanki
Migdały – 1 szklanka
Orzechy włoskie – 1 szklanka
Miód – ½ szklanki
Mleko – 2 szklanki
Wykonanie:
Pszenicę namoczyć przez noc, a następnego dnia ugotować do
miękkości.
Mak opłukać i sparzyć gorącym mlekiem, a następnie dokładnie
odsączyć na gazie. Gdy używamy maku niemielonego, należy go po sparzeniu
zmielić.
Zmielony mak wymieszać z ugotowaną pszenicą, orzechami,
migdałami, rodzynkami i żurawiną.
W szklance wymieszać miód z wodą (w proporcjach 1 łyżka wody
– 1 łyżka miodu) i stopniowo dodawać do kutii, uważając aby nie była za rzadka.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz