środa, 16 grudnia 2015

Kutia

Kutia



Składniki:

Ziarna pszenicy – 1 szklanka
Mak mielony – 1 szklanka
Rodzynki – ½ szklanki
Żurawina – ½ szklanki
Migdały – 1 szklanka
Orzechy włoskie – 1 szklanka
Miód – ½ szklanki
Mleko – 2 szklanki

Wykonanie:

Pszenicę namoczyć przez noc, a następnego dnia ugotować do miękkości.
Mak opłukać i sparzyć gorącym mlekiem, a następnie dokładnie odsączyć na gazie. Gdy używamy maku niemielonego, należy go po sparzeniu zmielić.
Zmielony mak wymieszać z ugotowaną pszenicą, orzechami, migdałami, rodzynkami i żurawiną.
W szklance wymieszać miód z wodą (w proporcjach 1 łyżka wody – 1 łyżka miodu) i stopniowo dodawać do kutii, uważając aby nie była za rzadka.

Przechowywać w lodówce.