środa, 16 grudnia 2015

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z uszkami



Składniki:

Grzyby suszone – 2 szklanki
Włoszczyzna – marchew, pietruszka, seler, por – 1 pęczek
Cebula – 1 sztuka
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Składniki – zasmażka:
Masło – 50g
Mąka – 2 łyżki
1 szklanka chłodnego wywaru/zupy
1 szklanka ciepłej zupy

Wykonanie  - zupa:

Suszone grzyby opłukać i zalać na noc wodą. Następnego dnia dodać do nich wodę, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i gotować z przyprawami przez 2-3h.
Po tym czasie doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i przecedzić.
Część warzyw i grzybów można zmiksować i pozostawić w zupie, a część wykorzystać do przygotowania farszu np. do pierogów.

Wykonanie – zasmażka:

Na patelni roztopić masło i dodać mąkę. Cały czas mieszać, tak aby nie powstały grudki. Następnie dolać stopniowo (mieszając) zimny wywar i całość zagotować.
Aby zagęścić zupę, należy rozprowadzić zasmażkę w 1 szklance gorącej zupy, a następnie wlać do garnka, cały czas intensywnie mieszając.

Zupę można podawać z łazankami lub uszkami.