Zupa grzybowa z uszkami
Składniki:
Grzyby suszone – 2 szklanki
Włoszczyzna – marchew, pietruszka, seler, por – 1 pęczek
Cebula – 1 sztuka
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Składniki – zasmażka:
Masło – 50g
Mąka – 2 łyżki
1 szklanka chłodnego wywaru/zupy
1 szklanka ciepłej zupy
Wykonanie - zupa:
Suszone grzyby opłukać i zalać na noc wodą. Następnego dnia
dodać do nich wodę, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i gotować z
przyprawami przez 2-3h.
Po tym czasie doprawić zupę do smaku solą, pieprzem i
przecedzić.
Część warzyw i grzybów można zmiksować i pozostawić w zupie,
a część wykorzystać do przygotowania farszu np. do pierogów.
Wykonanie – zasmażka:
Na patelni roztopić masło i dodać mąkę. Cały czas mieszać,
tak aby nie powstały grudki. Następnie dolać stopniowo (mieszając) zimny wywar
i całość zagotować.
Aby zagęścić zupę, należy rozprowadzić zasmażkę w 1 szklance
gorącej zupy, a następnie wlać do garnka, cały czas intensywnie mieszając.
Zupę można podawać z łazankami lub uszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz