Uszka z grzybami
Składniki – ciasto na pierogi:
1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda
Składniki – farsz:
Suszone grzyby – 3 szklanki
Cebula – 1 sztuka
Żółtko – 1 sztuka
Sól, pieprz
Bułka tarta – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Wykonanie – ciasto:
Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z żółtkami, oliwą i
solą. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne.
Wykonanie – farsz:
Suszone grzyby namoczyć przez noc w wodzie. Po tym czasie
gotować w wodzie przez godzinę. Następnie rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć
na niej pokrojoną cebulkę i grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz
zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Na koniec dodać do niego żółtko
i bułkę tartą.
Wykonanie – uszka:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz