niedziela, 20 grudnia 2015

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami



Składniki – ciasto na pierogi:

1 kg mąki pszennej
4 żółtka
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Ciepła woda

Składniki – farsz:

Suszone grzyby – 3 szklanki
Cebula – 1 sztuka
Żółtko – 1 sztuka
Sól, pieprz
Bułka tarta – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Wykonanie – ciasto:

Mąkę przesiać do naczynia i wymieszać z żółtkami, oliwą i solą. Stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne.

Wykonanie – farsz:

Suszone grzyby namoczyć przez noc w wodzie. Po tym czasie gotować w wodzie przez godzinę. Następnie rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć na niej pokrojoną cebulkę i grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Na koniec dodać do niego żółtko i bułkę tartą.

Wykonanie – uszka:

Ciasto rozwałkować i wykrajać z niego kółka o 3-4 cm średnicy. Na środku ułożyć farsz, złożyć ciasto jak na pierogi i skleić boki. Gotować w osolonej wodzie.